"ТЯ" ОБИЧА МЕН! :) :) :)

Здравейте отново. Статията за музикотерапия предизвика доста добър интерес сред вас – приятелите на Sound The Best. Получих доста лични съобщения и коментари във фейсбук. Щаслив съм, че успяхме да ви накараме да се усмихвате, четейки нашия блог. Смеете ли да излъжете, че не е така?.. :) Обещах ви втора част, и ето че още в рамките на тази седмица тя е вече факт. Настанете се удобно. Приятно четене…

Ефектът на любимата песен

Убеден съм, че всеки от вас може да каже за себе си, че бързите ритми го развеселяват, а бавните го навеждат на тъжни мисли. И това е така, не само заради структурата и тона на мелодията. От голямо значение е и текстът. Важно е също и кога за първи път сме чули парчето, дали го свързваме с даден период от живота си, били ли сме щастливи тогава или не съвсем. Ползата от слушането на любими мелодии е, че те действат на организма като антидепресант. Всеки човек притежава вроден усет за хармония и ритъм. Или поне повечето хора… Ето защо музиката има толкова силно влияние върху нас и само няколко правилно подбрани песни могат да ни помогнат да се справим със страха и тъгата. Известно е, че харесваната музика отключва отделянето на азотен окис в кръвта. Не съм спец в химията, но според моят приятел Добромир Димитров, който наистина разбира от тази наука, съединението изчиства кръвоносните съдове, предотвратява образуването на съсиреци в кръвта и натрупването на „лош” холестерол в организма. Какво по-хубаво от това? Да слушаш любимата си песен и да знаеш, че ТЯ работи за твоето здраве.

Моцарт като средство за поумняване

Имате проблеми със запомнянето, разсеяни сте или пък времето ви не стига за всички задачи? Слушайте Моцарт! Научно доказано е, че неговата музика, както и тази на всички барокови музиканти, чийто ритъм е 60 удара в минута, задействат двете части на мозъка – лява и дясна. Едновременната работа на двете полукълба помага за по-бързото разбиране и асимилиране на информацията. Лявата част на мозъка работи, когато четем, а слушането на музика активира дясната. И в резултат, запомнянето може да се увеличи до 5 пъти. Може да не вярвате, но учените са го казали – под звуците на „Вълшебната флейта” на Моцарт кравите дават повече мляко. От гроздето, отглеждано с музика на австрийския композитор, се получава най-хубавото вино. Операта „Дон Жуан” облекчава симптоми на мигрена и на главоболие, свързано с емоционално напрежение.

 „Музикални рецепти”

Звуците често се използват като обезболяващо средство. Смята се, че на зъболекарския стол боли по-малко, ако едновременно с машинката звучи някаква музика. За влиянието на мелодията върху плода при бременни жени и за растежа на цветята смятам, че е излишно да споменавам. Изобщо, когато е правилно подбрана, музиката има положително въздействие и дори способността да лекува. Ето и някои препоръки на учените:

Високото кръвно се нормализира със „Сватбеният марш” на Менделсон.

Срещу стрес – музиката на Шуберт, Шуман и Чайковски.

При безсъние – „Пролетна песен” на Менделсон, прелюдиите на Шопен, „Пер Гюнт” на Григ.

При проблеми с алкохола и цигарите – „Аве Мария” на Шуберт, „Лунна собата” на Бетховен, „Лебед” на Сен Санс.

При проблеми с потентността – Вагнер и Рихард Щраус.

Потиснатост се лекува с „Пролет”на Вивалди.

Музиката на Моцарт развива умствените способности.

Срещу умора и за повишаване на концентрацията – „Утро” на Григ, „Годишните времена” на Чайковски, „Симфония №5” на Менделсон.

Песни на „Ред Хот Чили Пепърс”, „Куин”, Мадона и Риана увеличават с 15% издръжливостта на човек, дават сили и енергизират тялото.

Успокояващо на духа действат стилове като джаз, блус, соул, както и мелодии с произход от темпераментната африканска музика.

Пълна релаксация можете да получите с „Валс” на Шостакович, „Мъжете и жените” на Лея, музиката на Свиридов.

Слушането на Хеви Метъл и рап пък води до стесняване на кръвоносните съдове, което в комбинация с цигари и алкохол знаете до какво може да доведе… 

 

Това е от мен, приятели на Sound The Best. Сега е ваш ред. Кажете коя е вашата лична „музикална рецепта” за добро настроение? Ще се радваме да я споделите, за да я изпробваме лично!

Ето и моята препоръка за песента, която "омагьосва" Ако имате късмет като моя с нея, ще ви дам телефона на Тони да му благодарите! :)  

Харесва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS feed или направете безплатен абонамент по емайл, за да получавате първи информация за всички наши най-нови материали.
Ако пък искате да се възползвате от нашите услуги, като старателен DJ и атрактивна водеща за вашето парти, сватба или тържество, направете запитване. Ние ще ви предложим богато разнообразие от предложения.
Етикети: , , , ,

Коментари към статията

Тази статия е прочетена 1395 пъти

2 коментара по Имате кръвно – „Менделсон” по три пъти на ден! При главоболие слушайте Моцарт, песните на Мадона дават сила – част 2

  1. от Galin Rachev

    Тази вечер на участие… Боли ме главата цял ден :( Такаааа….само че не знам от какво. Дали е кръвно? Дали е стрес? Дали умора? Хмммм В момента процедирам така: Минутки преди да започнем слагам слушалките. Комбинацията е следната: 1: Менделсон – сватбения марш. 2: Малка нощна музика на Моцарт. 3: Madonna – Jestify my love :) )) Хеййййй, дали ще ми мине главата а?

  2. от Galin Rachev

    Wowwww :) Мина ми!!! 6 часа по-късно ми мина главата :) Под секрет ви казвам че освен музикалната терапия на слушалките, тази вечер повече от час на живо ми попя Ивана :) Незнам…Нищо не казвам…Факт е че главата ми поодмина. Лека нощ, сродни души! ;)

Публикувайте Вашият коментар:

Искате ли да добавите снимка към Вашият коментар в блоговете?

Направете си бърза регистрация в Gravatar и изберете подходящо изображение. Граватарът ще се асоциира с вашият e-mail адрес, при всеки коментар в блога. Ние вече го направихме :)

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>