Магията на хорото

от Гани Добрева
Вижте всички мои статии

Horo

Не знам кога се е зародил танцът но със сигурност знам,че тялото е заговорило  първо, много преди да се появят думите.

Някак си е станало, може би след дълго взиране в прилива и отлива на вълните, в ухажването на дивите зверове преди чифтосване, в смяната на деня и нощта, хората са осъзнали  себе си като част от ритъма на живата Вселена и са затанцували.

За да бъдели чути, се нареждали в кръг, затваряли в него горящото огнище и се хващали за ръце.И така както електричеството  преминава по жиците на затворена верига, така  божествената енергия преминавала през тях . Тогава,  издигащите се нагоре искри и дим, танцуващите огнени езици и мигащите въглени  са пренасяли реалността във видения, а пред човеците се отваряли вратите към познание, с което са можели  да пътуват в далечни  земи, виждали са нови светове и непознати същества и са възпявали ЖИВОТА!

Тъй и тупал ритуалния  тъпан – туп-туп, туп-туп …чувате ли? В пулса на сърцето и природата, на хиляди еленови копита и диви коне, един от първите музикални инструменти запявал в ръцете на най-просветения от племето и заповядвал кога да се радват, кога да благодарят и кога да скърбят.

Този универсален език бил толкова ясен и недвусмислен, че всички го разбирали и нямало нужда да се упражняват дълго в ученето му – така както стъпвали и ходели, както свивали дланите в шепа за да отпият глътка вода, просто и точно – две стъпки напред, две  назад…туп-туп, ръка в ръка, затворили миналото и настоящето в безкрайността на кръга.

Няколко хиляди години по-късно…

Тази статия замислях отдавна, още след първата ми среща отблизо с една малка част от непрекъснато растящите любители на народните танци. Случи се миналата зима и доведе до първият в града закрит фолклорен фест  – повече от 12 клуба, над 450 души танцуващи и многобройна публика,която заля Мол Галерия в Стара Загора.

Магията не може да бъде описана с думи! Тя се случваше всеки път, щом стъпеше нов клуб на сцената – заиграеха ли, лицата им се озаряваха , грейваха усмивки, хванати за ръце завихряха вихрушка  от емоции и никой не остана равнодушен! Накрая тълпата се смеси с танцуващите и се изви едно огромно усмихнато хоро!

 

                                                                    Вижте видеото

В практиката ми на водещ, след толкова много часове,прекарани сред различни хора,на всевъзможни  места, всеки път съм се удивявала на силата, която има нашето хоро  -  да обединява хората в различията им!

Няма празник без хоро, нали?

Игривата музика, отривистите стъпки и хванатите ръце могат по  удивителен начин  да  пренастроят  мозъка и да прогонят всички лоши мисли. Нещо повече – щом  задумка тъпана, сърцето заиграва и  замирисва на празник !
 

Ние, българите с хоро празнуваме ЖИВОТА. Така ни е дадено още от незапомнени времена.Така и ще бъде, докато ни има!

Понякога се учудвам на младоженци, които казват „…И да няма много хора, 2-3 минути  от всяко не повече!”

Тогава винаги питам : „Защо, скъпи приятели се лишавате от най-близката до душите ни музика?

Най-честите отговори са : „Ние не можем да танцуваме друго освен право хоро!”

Истината е , че няма друга музика, която така  безотказно да пълни дансинга, освен ХОРОТО!

Коз в ръцете на всеки добър диджей са няколко игриви хороводни китки, щом усети че купонът не върви, просто зарежда плейъра и дава старт!

В такъв момент няма никакво  значение че не сте добри танцьори, на кой му пука? Празнувайте, веселете се, щом ви се танцува – танцувайте! Дори и да не знаете стъпките, ще има достатъчно  ваши приятели, които ще ги знаят и ще поведат хорото!

Българските народни танци  отварят  пътя на всеки друг музикален стил по време на сватба и на всяко друго парти! Веднъж станали  и  хванали се за ръце, хората по-лесно остават на дансинга, дори и да не се познават, а стъпките се учат лесно, просто се хванете!

Нашата музика се обича по особен начин, защото вади от дълбините на душата ни спомените на нашите деди, които носим като безценно съкровище в гените ни.

Не можем да отрежем корените си, да подменим кръвта си. Не можем да градим бъдещето,без да сме стъпили на миналото.

Хайде на хорото!

Харесва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS feed или направете безплатен абонамент по емайл, за да получавате първи информация за всички наши най-нови материали.
Ако пък искате да се възползвате от нашите услуги, като старателен DJ и атрактивна водеща за вашето парти, сватба или тържество, направете запитване. Ние ще ви предложим богато разнообразие от предложения.
Етикети: , , , , ,

Коментари към статията

Тази статия е прочетена 2523 пъти
Публикувайте Вашият коментар:

Искате ли да добавите снимка към Вашият коментар в блоговете?

Направете си бърза регистрация в Gravatar и изберете подходящо изображение. Граватарът ще се асоциира с вашият e-mail адрес, при всеки коментар в блога. Ние вече го направихме :)

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>