На прага на активния сватбен сезон, когато започва трескавата подготовка за много двойки, избрали дата в най-желаното време – пролетта и началото на лятото, попитахме специалистите от сватбена агенция „Ивет Парти”, откъде трябва да започне организацията на една сватба, за да се превърне в истински прекрасен празник на споделената любов, а не в нажежен от нерви ден, който ще чакате да свърши…

Като екип, ние – Гани Добрева и Галин Рачев, видяхме и от двете през изминалата година. Затова се обърнахме към хора, в чиито професионализъм се уверихме не веднъж. Доверете им се и вие!

Съветите на „Ивет Парти”

След еуфорията от получаването на годежния пръстен, иде ред на не по- маловажните стъпки, които всяка една двойка трябва да направи за да има сватбата, за която винаги е мечтала. Преди всичко трябва бързо ( а ако не лично, много професионално от сватбения агент) да се действа, за да бъде паметното събитие добре планирано и реализирано.

Списъкът с важните стъпки започваме с ИЗБОРА НА ДАТА – изберете не една, а поне още една потенциална дата за сватбата. Не бързайте да я запазвате в Обредния дом, а първо погледнете както празничните дни около вашата избрана дата, така и факта, че месеците Май/ Юни и Септември са най-натоварените за сватби. Най-добре е да решите през коя част на годината бихте желали да е сватбата – пролетта, лятото, есента или зимата. Всеки един от сезоните си има своето очарование. В реда на мисли, защо от личен опит даваме този „плаващ вариант“ за дата на сватбата, веднага ви пояснаваме… Ето още важни детайли, с които трябва да се съобразите – тенденцията, която се е наложила в последно време, е все по-дългосрочното планиране на сватбите – младоженците са много добре запознати и с това, което желаят и къде и как да го намерят… Както по отношение на добрите ресторанти, така и в избора на DJ и фотографски услуги… Какво правим, ако вече сте си избрали ( и дори прибързано запазили) датата, а ресторантът, който може да събере всички ваши гости; DJ или фотографите, за които сте чували, че са сред най-добрите…вече са заети?!

Така стигаме до доказване на тезата, че за ДАТАТА добре трябва да се помисли и да имаме достатъчно време да планираме всичко покрай сватбата…

Сватбата! Сватбата!!! Няма жена, която да не се е представяла като булка и да не е виждала в мечтите си своя сватбен ден!!! Но нейният облик, стил и цветове, винаги съветваме да сас ъобразени с МЯСТОТО, на което ще бъде тържеството – дали край байсейн, градинска сватба, ресторант с по претенциозен или по-лежерен интериор…В съчетание с вашите желания, местата за гостите (винаги имайте едно наум, че управителите на заведения дават като информация максимални капацитет … а все пак трябва място и за танци!!!) започнете чак тогава да търсите мястото, което най-подхожда за вашия празник.

Как обаче да пропуснем и точка номер едно по важност – БЮДЖЕТА! … Моля, не ни обвинявайте, че не започнахме с него…Признаваме, че е умишлено…по-неприятните неща винаги да са по към края. Колкото и да не ни се иска да се ограничаваме, да правим компромиси, трябва всичко да е съобразено с бюджета… Заедно двамата бъдещи съпрузи трябва да вземат решението, дали те сами или заедно с родителите ще поемат разходите около сватбата – цялостно или частично, кои точно и в рамките на каква сума. Следват и по-приятните детайли – Коя е двойката, която желаем за КУМОВЕ?! И това е добре от рано да сме го измислили, да ги поканите официално и разбира се нека и те бъдат съпричастни с подготовката за сватбата – ако са семейна двойка, то има с какво да ви посъветват…Помислете дали желаете да има ШАФЕРИ и ШАФЕРКИ на сватбата. Определете колко и кои ще бъдат. Съобщете им и дали роклите/костюмите ще бъдат за ваша или тяхна сметка; в какъв цвят и модели трябва да бъдат… Със знак за важност слагаме и РЕСТОРАНТ, DJ и ФОТОГРАФСКИ УСЛУГИ. Всъщност ние започнахме с тях още при избора на датата – но пак цифром и словом нека ги отбележим! Критериите за избор нека са: освен мнението на вече ползвали техните услуги, мнението на сватбения агент/агенция; да изисквате като информация какво, колко и при какви условия ще получите – например цената фиксирана ли е или зависи от времетраенето на сватбеното тържествот, до колко часа през нощта може да продължи сватбата в ресторанта и още много др. А как без малко да забравим и за гостите. Как да направим СПИСЪК НА ГОСТИТЕ?! Препъни камък, причина за много спорове и междуродствени двубои става ТОЗИ СПИСЪК – само леко ще си позволим да маркираме и да не влизаме в подробности, защото винаги е било предизвикателство за булката и младоженеца, и техните родители ТОЗИ СПИСЪК! Нашето предложение е да се направят четири отделни списъка – по един от булката и нейните родители, както и от младоженеца и неговите родители. Имената, които съвпадат в поне два от списъците да се поканят, а тези, присъстващи само в един списък да се преразгледат в зависимост от общия брой на гостите, които бихте желали да поканите…И основното е ТЪРПЕНИЕ!!! Уважаеми младоженци, търпеливо обяснете, че желаете повечето от гостите да бъдат ваши приятели и близки, отколкото далечни и отдавна невиждани роднини, а вие уважаеми родители, също бъдете ТЪРПЕЛИВИ И МЪДРИ и оставете младоженците да направят сватбата, така както те желаят… защото все пак е тяхната сватба!

Дали ви дадохме всички десет важни насоки до тук, за този толкова прекрасен повод?! Всъщност има още толкова много – ИЗБОР НА ПОКАНИ, СУВЕНИРИ ЗА ГОСТИТЕ, избор на СВАТБЕНА ТОРТА, РОКЛЯ ЗА БУЛКАТА, КОСТЮМ ЗА МЛАДОЖЕНЕЦА, къде и как да бъдат настанени ГОСТИТЕ ОТ ДРУГИ ГРАДОВЕ, МЕДЕН МЕСЕЦ и още и още…Ако сте много заета двойка, наемете СВАТБЕН КОНСУЛТАНТ за цялостна подготовка, който да ви помогне да подготвите цялото събитие, от обявяването на годежа до медения месец. Друга възможност е и координатор на сватбата, в повечето случай от агенцията, която ще наемете за украсата на сватбата, който ще следи дали всичко върви по план във вашия сватбен ден. Може да наемете и консултант, който само да ви направи план на сватбата – включително бюджет, график, и списък с добри DJ, фотографи и ресторанти – преди сами да се заемете с приготовленията.

Какво обаче всъщност се получи?! … забравихме и нашата роля в сватбения ден… по УКРАСА И ДЕКОРАЦИЯ НА СВАТБАТА – изкуствени или естествени цветя, декорацията за официалната маса и масите на гостите, дали желаете калъфи за столовете и пандели в избран цвят… В избора на тези детайли се доверете на сватбената агенция, нека се съобразяват с всяка ваша идея, но не пренебрегвайте и професионалното им мнение!

Харесва ли ви това което прочетохте? Оставете вашия коментар отдолу:

Харесва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS feed или направете безплатен абонамент по емайл, за да получавате първи информация за всички наши най-нови материали.
Ако пък искате да се възползвате от нашите услуги, като старателен DJ и атрактивна водеща за вашето парти, сватба или тържество, направете запитване. Ние ще ви предложим богато разнообразие от предложения.
Етикети: , , , , , ,

Коментари към статията

Тази статия е прочетена 1237 пъти
Публикувайте Вашият коментар:

Искате ли да добавите снимка към Вашият коментар в блоговете?

Направете си бърза регистрация в Gravatar и изберете подходящо изображение. Граватарът ще се асоциира с вашият e-mail адрес, при всеки коментар в блога. Ние вече го направихме :)

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>