Party children – days of glory! part 2

от Гани Добрева
Вижте всички мои статии
savage

В предишната статия ви разказах, как от една песен  тръгна цяла история и то с няколко продължения. Докато подготвях следващата, попитах колеги диджеи дали знаят какво е общото между Tad Robinson & Wareband – Party children и хитът на Corona – Rythm of the night. Връзката е покрита в тайнстваност, досущ като италианската мафия и води точно там – на Ботуша!

Скрит зад няколко псевдонима, човекът от снимката е един от най-успешните италиански продуценти, композитор и изпълнител на хитове от деветдесетте, които изобщо не сте подозирали че са излезли от Италия!

Представям ви Roberto Zanetti - скритото име и лице под псевдонима WAREBAND – тайнственят герой от предишната история!

Сигурна съм че когато ви споменат нещо за италианската попмузика, веднага се сещате за Ал Бано и Ромина, Дзукеро и Адриано Челентано…прочетете докрай! Ще разбием някои митове!

 

 

И така, Roberto Zanetti идва на бял свят на 28 ноември 1956 г. в Massa , Италия. Когато започва уроци по пиано на 14 годишна възраст, разбира че любовта към музиката за него е повече от всичко на този свят и се отдава напълно! Започва да свири в ученически групи и толкова му харесва, че музикалната кариера за него се превръща в цел номер едно.Тогава създава и първата си истинска група  -  Taxi със  познайте кой на китарата? - Zucchero Fornaciari ( Дзукеро!)!!!!

Естествено идва и композирането – първо с мелодични и комерсиални песни, а по-късно с денс парчета. През 1983г. заедно с групата записва първия си сингъл, но без особен успех…

Търсенията му го отвеждат до двама диджеи и резултатът от съвместната им работа  е кавър на Incantation by Gang на Mike Oldfield, с който влиза в чартовете и в фирмената документация на лейбъла Discomagic като …партньор!

С изключителен нюх към хита, с прозорлив и буден ум, Roberto Zanetti открива и друга своя сила – продуцирането!

В периода от 1984 – 1986 работи усилено в две посоки, с два различни псевдонима  – Robyx  – като продуцент и Savage  – като изпълнител, последният му носи и първият супер успешен сингъл Don''t cry tonight!

 

В същност

така и не става

ясно защо пез целия си

творчески път остава скрит

под псевдоним…

В средата на осемдесетте

вече е доста популярен

със своя проект Savage,

дори прави турнета в Източна Европа

и бившия соц-лагер, а Русия го приема с отворени обятия!

И докато  у нас ядяхме чернобилски краставици и слушахме Братя Аргирови, упоритият италианец се научава как да използва компютри и дигитални технологии за писане на музика.Така  той се превръща в патриарх на съвременното евро-диско! Най-голямото постижение на неговият технически прогрес по това време го прави един от първите, които съчетават аналогови барабани и синтезатори -  има късмета да работи с прародителя на днешните супермашини – Yamaha DX7 (1984) и  съответният прадядо сред секуенсърите - Roland MC 700/500, който междувпрочем прилича повече на касов апарат отколкото на музикална машина!

И тук стигаме до сублимен момент в кариерата на Robyx – годината е 1988. Написва песен, изпява я, после решава да махне куплетите и ги заменя с рап. На запис влиза британецът от ямайски произход  Yan Campbell…и се ражда Ice MC!

    И докато рапърът обикаля цял свят

последвал огромната си популярност,

в родна Италия Роберто Занети продължава

да мисли нови и нови проекти.

Паралелно с най-успешният до момента

Ice MC  се появяват и Corona, Double You,

и Party Children с Tad Robinson.

С първите двама буквално удря джакпота – повече от 6 млн. сингли и 2 млн. албума продадени в цял святCorona  и Ice MC! Други на негово място биха си купили остров и заживели щастливо…не и Роберто.

Той не спира да работи в търсене на нов саунд  и така стига до най-характерните за евро-диското отличителни звуци - удрящият бийт и движеща се басова линия. Тези два основни елемента са използвани в мега-хитовете  The Rhythm Of The Night, Baby Baby, Think About The Way и It’s A Rainy Day.

В средата на деветдесетте, Ice MC подписва договор с друг лейбъл и напуска, запазвайки псевдонима си, въпреки че правата над него също принадлежат на продуцентската компания на Robyx. Шумният скандал не отклонява фокуса на италианския гений и много скоро изскача с ответен удар  -  Alexia, след което  отново потъва в търсения…

Следите ни отвеждат до 2009 г.

Заснема видеото към най-новият

сингъл на Savage

- Twothousandnine,

след което напуска проекта

и се отдава на продуцентството.

 

Макар че  на фона на големите диско хитове,които създава знаменитият композитор и продуцент, Party Children  изглежда  като капка в морето, все пак упорито се е вклинила в плейлистите на диджейската гилдия и докато най-касовите проекти на италианеца -  Ice Mc, Corona и Alexia вече се считат за отживелици, първото още шета по клубовете за радост на почитателите на ретрото.

Историята продължава и в трета част, която ще разкрие чий е гласът  от великото парче Party Children!

 

 

Харесва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS feed или направете безплатен абонамент по емайл, за да получавате първи информация за всички наши най-нови материали.
Ако пък искате да се възползвате от нашите услуги, като старателен DJ и атрактивна водеща за вашето парти, сватба или тържество, направете запитване. Ние ще ви предложим богато разнообразие от предложения.
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Коментари към статията

Тази статия е прочетена 726 пъти
Публикувайте Вашият коментар:

Искате ли да добавите снимка към Вашият коментар в блоговете?

Направете си бърза регистрация в Gravatar и изберете подходящо изображение. Граватарът ще се асоциира с вашият e-mail адрес, при всеки коментар в блога. Ние вече го направихме :)

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>