Здравейте!

В слънчевия октомврийски петък  вашата водеща -  Гани Добрева шофираше по предсъботно натоварените улици и превърташе радиостанциите в търсене на нещо любимо…е, намерих си го! Слушането обаче на една единствена песен и то от средата, предизвика  толкова приятна емоция че почти забравих накъде съм тръгнала …smiley

…и добре че автомивката вече беше наблизо. Докато колата беше под душа много ми се прииска да ви питам:

Забелязали   ли сте,че има мелодии които буквално могат да ви разтопят от удоволствие?

Случвало ли ви се е да ви омекват коленете само като чуете дори само първите тактове  на някоя песен?

Държите ли в колата си диск с надпис  SaX & SeX?

Няма нищо случайно! Порових се в интернет и отговарям веднага – виновен е мозъка! До това откритие са стигнали  учени от университета „Макгил“ в Монреал /Канада/ след музикален експеримент, който доказал че при слушане на любима музика, както и при секс, в мозъка се отделя един и същи хормон –  допаминТова означава ли че музиката е секс за мозъка?

В своята същност допаминът е вещество, отделяно от мозъчните клетки, за да могат те да комуникират помежду си , иначе казано – невротрансмитер.  Хормонът прави сексът и яденето приятни, също така помага за създаването на приятна възбуда на тялото и духа и ни кара да се стремим към всичко, което ни носи тръпка . Ето защо му се носи и лоша слава – точно него считат за главен виновник при зависимостите и пристрастяването .В добрата си страна обаче, допаминът регулира активността на сърцето като повишава сърдечната честота, сърдечният дебит и кръвното налягане. И пак да напомним – освобождава се при секс…Колкото плюсове -  толкова и минуси smiley

Но да се върнем на музиката!

По време на експеримента,  в канадския университет са били подложени  осем души, като са им били пускани различни инструментални мелодии. Скенерът индикирал, че чуването на любимата  мелодия предизвиква отделянето на допамин в определена част от мозъка, наречена стриатум.

Обратно – слушането на друго не толкова приятно парче  довело до по-ниски нива на хормона.

Учените доказали и друг любопитен факт – допамин  се освобождава в мозъка както при действителното чуване на мелодията, така и при мислено претворяване на вълнуващ момент от песента. От това, ние изпитваме удоволствие близко до сексуалното.

В тази светлина,  връзката между допамина и музиката може да помогне да се обясни защо музиката присъства неотменно в различните култури, пише д-р Робърт Заторе от университета Макгил“.

Допаминът безспорно е един от хормоните, които „захранват” усещането за щастие на личността. За разлика обаче от другите пристрастявания, това към музиката и любовта се счита за    най-безопасно.Разбира се едното не може да замени другото, нали така?

 

Затова вашият диджей Гали Рачев и аз -  Гани Добрева, решихме да ви провокираме с наш експеримент :

 

 „ПЕСНИТЕ, ОТ КОИТО МИ ОМЕКВАТ КОЛЕНЕТЕ“!

heart Дали това е песен, на която сте танцували за първи път или ви напомня за най-страстната и гореща нощ, която сте изживяли?

 

heart Кои са вашите изпитани музикални средства за флирт?

 

heart С какво запушвате „ушите“ на съседите?

 

Очакваме вашите предложения тук!

 

В края на октомври,  ние ще направим класация  с най-допаминовите парчета,

избрани от вас- нашите читатели !

Как – предстои да разберете!

 

 

Харесва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS feed или направете безплатен абонамент по емайл, за да получавате първи информация за всички наши най-нови материали.
Ако пък искате да се възползвате от нашите услуги, като старателен DJ и атрактивна водеща за вашето парти, сватба или тържество, направете запитване. Ние ще ви предложим богато разнообразие от предложения.
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Коментари към статията

Тази статия е прочетена 2455 пъти

5 коментара по Песните от които ми омекват коленете

 1. от Galin Rachev

  Sade – soldier of love
  Cafe del mar – In my heart

  Малко тъжно ми действат, но…

 2. от John Silver

  I'm Broken  на Pantera.. една много нежна и лирична песен, която дълбоко докосва сърцето ми и всички негови брутални фибри с много изтънчена нежност и як метал…другото оставям на вас.
  За винаги ваш Mr. Silver !

 3. от Galin Rachev

  Ehaaa…gotovi sme za edna mega moshtna kompilaciq :) ) Nqkakvi idei za zaglavie?

 4. от Елица Петкова

  Come Undone – Duran Duran
  Синева – Васил Найденов
  Safe Room – John Legend
  Amazed – LoneStar
  колко много са всъщност, но … да не прекалявам ;)

 5. от Gani Dobreva

  И аз това мисля тези дни…тук май ще видим затруднение:)))

Публикувайте Вашият коментар:

Искате ли да добавите снимка към Вашият коментар в блоговете?

Направете си бърза регистрация в Gravatar и изберете подходящо изображение. Граватарът ще се асоциира с вашият e-mail адрес, при всеки коментар в блога. Ние вече го направихме :)

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>