Две напред една назад

от Гани Добрева
Вижте всички мои статии

Всичко ново е добре забравено старо – тази максима открай време изважда нови дизайнерски колекции от гардеробите на бабите ни а напоследък  успешно ни върна в танцовите зали със стъпките на фолклорните танци и латиното.

И знаете ли , установих колко много хора познавам, които до вчера се спъваха докато ходят  а днес вече са танцови гурута!

Модата отупа праха на валса и тангото, подпомагана от киноиндустрията, а вероятно и от необходимостта да се задвижим по различен начин  – добре познатото сгъване в коленцата прилича на танц само по това,че тялото мърда в ритъм, докато мозъкът си почива. В същност истинското танцуване е мисловен процес, който носи удоволствие! Учените го доказаха!

Тангото намалява стреса, помага против безсъние и бори депресията – това установиха учени  от австралийския национален университет в Камбера и от техни колеги от университета в Нов Южен Уелс.

В изследването участвали 41 души на възраст между 18 и 73 години, с оплаквания от стрес, безсъние и депресия. В продължение на 8 урока по 90 минути 21 от " пациентите" усвоявали стъпките на аржентинското танго , докато другите  20 , определени като контролна група, не участвали в танцуването.

При първата група  било наблюдавано намаляване на безсънието, общо подобряване на настроението и удовлетворение от живота, а при контролната група дори някои от симптомите се задълбочили.

Какъв е извода?  -   Танцувайте по-често!

В същност тангото е силно емоционален танц, дори и да не се спазят точните стъпки – две напред една назад като за начало :)   С подходящия партньор може да се превърне във възпламеняващо преживяване, защото изисква плътен и непрестанен контакт, синхронизация и импровизация в движенията и не на последно място, носи страстта на музиката, родена в една от най-горещите точки на планетата ни – Аржентина!

Хайде, слагайте цвете в косите и да преборим стреса с танго!

 

 

Танго,танго…прекрасни движения, много стил и еротика нооооо….не мога да пропусна   и другото му лице – комично и забавно от любимият ми епизод на " Ну погоди" !… по мое мнение, дори и без научни изследвания мога да твърдя че и анимационните филмчета също борят стреса и депресията.Чудя се обаче, кой би финансирал научно изследване за да го докажем?

Харесва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS feed или направете безплатен абонамент по емайл, за да получавате първи информация за всички наши най-нови материали.
Ако пък искате да се възползвате от нашите услуги, като старателен DJ и атрактивна водеща за вашето парти, сватба или тържество, направете запитване. Ние ще ви предложим богато разнообразие от предложения.
Етикети: , , , , , , , ,

Коментари към статията

Тази статия е прочетена 2740 пъти
Публикувайте Вашият коментар:

Искате ли да добавите снимка към Вашият коментар в блоговете?

Направете си бърза регистрация в Gravatar и изберете подходящо изображение. Граватарът ще се асоциира с вашият e-mail адрес, при всеки коментар в блога. Ние вече го направихме :)

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>