Миллион алых роз

от Гани Добрева
Вижте всички мои статии

милион аллых роз

Ето ме отново! Нали знаете че обичам да разказвам истории? Бързам да ви разкажа още една!

   „Миллион,миллион,миллион алых роз… „  знаете я, нали? С тази песен Алла Пугачова стана известна по целия свят!

На пръстите на ръката ми се броят събитията, когато не е присъствала в музикалните желания на клиентите ни и знаете ли, когато зазвучи, по лицата им се изписва задоволство и радост, запяват заедно с мен ! Пели сме я много, дори на японски!

Стиховете са на поетът Андрей Вознесенски а мелодията написва Раймонд Паулс. Когато за първи път руската прима изпява тази песен, годината е 1982. До декември 1983 продава 6 милиона плочи и се превръща в най-популярната песен на десетилетието!

 

Тази популярност не угасва до днес. В основата и стои  тъжна но красива история за  влюбен художник, който подарил на възлюбената си милион червени рози :

Нико Пиросмани се родил в град Мирзаани област Кахетия. Баща му бил градинар, семейството му живеело в крайна бедност, Нико пасял овцете и помагал на родителите си, имал брат и две сестри . Бил  едва на 8 години, когато един след  друг умират родителите му, братът и едната сестра. Роднини прибират другата  – Пепуца  на село,  а той отива в знатния дом на помещиците Калантарови като полу – слуга полу – роднина. Там получава добро образование  и хваща четката, но само толкова. Опитите на новото му семейство да го опитомят остават безуспешни.
През 1890г. решава че е време да порасне и напуска  дома. Започва работа като кондуктор в железницата но скучното ежедневие твърде бързо му омръзва. Всичко което иска е да рисува!

По това време открива и сладката забрава на виното.Напуска железницата.В момент на просветление прави последен опит да стане порядъчен гражданин  – открива лавка за продажба на мляко и работата потръгва  толкова добре,че скоро Нико събира пари да вдигне къща, покрива я с метален покрив, мечтаейки някой ден да върне в нея сестра си и да заживеят щастливо.

 

Всичко вървяло по мляко и масло до 1909г. когато из града се появил плакат : „Ново!Театър „Бел Вю” ! Само 7 гастрола на красавицата Маргарита де Севр в Тифлис!”  /Тифлис е старото име на столицата Тбилиси/  

 

Русата французойка пеела шансони и танцувала като богиня! Говори се че когато я видял, Нико полудял от любов. В града тръгнали слухове :

 

„Тя го повикала  в хотелската си стая, но той предпочел да пирува с приятелите си в кръчмата” – говорели пияниците.

„Маргарита прекарала с бедния Нико само една нощ, после толкова се изплашила от чувствата си че избягала” – твърдяли поетите.

„Обичаше той една актриса, но живееха отделно” – свивали рамене реалистите.

„Пиросмани никога не е виждал Маргарита. Портретът и той нарисува по афишите” – разбиват на пух и прах легендата скептиците.

Но всички говорят за лятното утро, когато градът бил разбуден от копитата на коне, теглещи коли пълни до горе с необичаен товар – свежи розови цветове, по които капките роса блестели като милиарди миниатюрни дъги.
Колите спрели пред дома на Маргарита. Целият тротоар, улицата и мостът  отпред  започнали да се изпълват с цветове – човешки крак нямало къде да стъпи! Сякаш някой е откъснал всички рози в Тифлис и цяла Грузия!

Отворила очи Маргарита, събудена от суматохата навън и от цяло море аромати – нежни, ласкави, радостни и печални. Развълнувана, още сънена и нищо не разбираща, тя облякла  най-красивата си рокля, сложила най-тежките огърлици, прибрала бронзовите си коси и излязла на улицата.

Срещу нея единствен осмелил се да прекоси морето от рози бил Нико. Вървял бавно стъпквайки нежните цветове право към нея – жената на мечтите си.

Откъде бил взел толкова много пари че да купи всичките тези цветя? Толкова пари?…Никой не узнал.

Подпирайки се на стената, блед като сянка, Нико приближил Маргарита. Тълпата, събрала се да гледа зрелището на площада утихнала внезапно.

Маргарита се спуснала към него, никой не бил виждал досега такава красота! Прегърнала през раменете слабия и болен художник, притиснала се в старото прокъсано палто и горещо го целунала пред очите на слънцето, небето и хората…легендите разказват за сълзите проблеснали в очите и. Хората казват,  че голямата любов винаги ще намери път към сърцето на любимия, дори и да е хладно то. Но любовта на Нико не покорила Маргарита. Скоро тя си намерила богат ухажор и  напуснала Тифлис.

Потретът на Маргарита останал единствен свидетел на прекрасната любовбяло лице и бяла рокля, трогателно протегнати ръце и букет от бели цветове. Под нозете и  Нико написал три думи : «Белым я прощаю»

Съсипан от нещастната си любов, Пиросмани станал странстващ художник. Рисувал за малко пари  – колкото да му стигнат за бои, храна и постеля…а силите бавно го напускали.

Нарисувал повече от 2000 картини, от които са останали само 300.

През април 1918 г. Нико тежко се разболял. Три дни не станал от леглото, сам – самичък в тъмната и хладна квартира, после бил отведен в болница, където починал. От него не останало нищо – нито куфарът с боите, нито дрехите, нито гробът…останали само картини.

И една песен – за влюбен млад художник,който подарил на своята прекрасна възлюбена милион червени рози!

Тези  които вече ни познават, знаят че тази песен има почетно място в плейлиста ни и специално послание. Повече от трийсет години след раждането си, обиколила многократно земното кълбо,изпята на почти всички езици, тя не е загубила  огромния си заряд и способността да  докосва!

Можем да ви я пуснем. Но няма ли да е по-добре да я чуете на живо? Свържете се с нас!

 

 

Харесва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS feed или направете безплатен абонамент по емайл, за да получавате първи информация за всички наши най-нови материали.
Ако пък искате да се възползвате от нашите услуги, като старателен DJ и атрактивна водеща за вашето парти, сватба или тържество, направете запитване. Ние ще ви предложим богато разнообразие от предложения.
Етикети: , , , , , , , , , , , ,

Коментари към статията

Тази статия е прочетена 2056 пъти
Публикувайте Вашият коментар:

Искате ли да добавите снимка към Вашият коментар в блоговете?

Направете си бърза регистрация в Gravatar и изберете подходящо изображение. Граватарът ще се асоциира с вашият e-mail адрес, при всеки коментар в блога. Ние вече го направихме :)

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>